Site pictogram Internezaak.nl

Laat je bedrijf groeien met groeikapitaal

Groeikapitaal

Wij ondernemers kennen allemaal het probleem. We willen groeien, groeien en nog meer groeien. Maar soms zien we niet hoe. Sta jij ook op dat punt? Ik heb meerdere keren op dat punt gestaan en ben me dus steeds meer bewust gaan worden wat het belang van groeikapitaal is. Want met groeikapitaal, laat jij je bedrijf tot grotere hoogtes groeien en dat willen we allemaal. Speciaal voor de ondernemers met torenhoge ambities, schrijf ik deze maand hier een blog over. Lees snel verder hoe jij ook je bedrijf kunt laten groeien.

Wat is groeikapitaal?

Groeikapitaal wordt ook wel groeigeld genoemd en het wordt gebruikt om een bedrijf naar de volgende fase te loodsen. Het zorgt ervoor dat de ondernemer financiering heeft om het bedrijf te laten groeien. Dit kan op verschillende manieren zoals:

Zo bereikt het bedrijf met groeikapitaal de volgende fase; de groeifase genaamd. Deze groeifase bestaat uit een vroege groeifase en de groeifase zelf. Voor beide fases is er groeikapitaal nodig en dan met name in de vroege groeifase aangezien er dan nog geen winst wordt gemaakt. Wanneer het bedrijf in de groeifase zit moet er ook nog meer groeikapitaal beschikbaar gemaakt worden. Dit kun je bijvoorbeeld via een participatiemaatschappij verkrijgen.

Investeerders

Zoals ik al zei kun je groeikapitaal vergaren via een participatiemaatschappij. Een participatiemaatschappij is een (al dan niet commercieel) bedrijf dat andere bedrijven financiert door daar een aandeel in te nemen en zich doorgaans ook actief met het beleid van dat bedrijf bemoeit. Het is vaak een betrouwbare manier om aan groeikapitaal te kopen. U kunt zelf natuurlijk ook op zoek gaan naar investeerders.

Doelstellingen

Voordat u het groeikapitaal aanvraagt, kunt u het beste een plan maken met waar u naar toe wil met uw onderneming. Doe dit aan de hand van een aantal revelante KPI”s met bijbehorende doelstellingen. U kunt het groeikapitaal voor de volgende dingen inzetten:

Wees daarom helder in uw doelstellingen, dan heeft u de eerste stap al gezet. Ik wens u veel succes met het doen groeien van uw onderneming. Velen zijn u al voorgegaan!

Mobiele versie afsluiten