Bouwen kan met allerlei soorten materiaal. Het is maar net waar jij de voorkeur aan geeft en wat voor project je momenteel bezig houdt. Zo is Underlayment ideaal materiaal bij het leggen van een vloer. Daarentegen is een MDF plaat veelvuldiger toepasbaar als bouwmateriaal. Zo kan een MDF plaat gebruikt worden in de interieurbouw, tijdens een renovatie en als voor inlijstwerk. Je kan het zo gek niet verzinnen of het is mogelijk met een MDF plaat. Daarom zetten we vandaag de MDF plaat in het figuurlijke zonnetje.

Samengeperste houtvezels en kunsthars

MDF in de naam MDF plaat staat voor Medium-Density Fibreboard. Een MDF plaat wordt namelijk gemaakt door houtvezels en kunsthars met elkaar samen te persen. De zeer fijne houtvezels worden tijdens het proces eerst met kunsthars gemengds. Vervolgens worden de platen gedroogd en dan geperst. Hierdoor heeft dit bouwmateriaal een soort zuigende werking. Bovendien zorgt dit ervoor dat een MDF plaat zo makkelijk bewerkbaar is. Daarnaast is het ook mogelijk om dit bouwmateriaal in allerlei vormen te creƫren. Verder is het goed om te beseffen de MDF geen merk is, maar een naam voor een hele soort bouwmateriaal. De eerste platen van dit materiaal werden al in de jaren zeventig van de vorige eeuw gemaakt.

Speciale soorten MDF plaat

Omdat het zo makkelijk is om MDF platen te maken en aan te passen, zijn er vandaag de dag ook veel verschillende soorten beschikbaar van dit bouwmateriaal. Natuurlijk is er de standaard MDF plaat die uitermate geschikt is voor binnen gebruik. Soms wordt dit materiaal echter voor buiten gebruikt. Dan zijn gewone MDF platen vaak niet goed genoeg. Er is daarom een variant ontwikkeld die vochtbestendig is. Wanneer dit soort plaat behandeld is, kan het zorgeloos buiten geplaatst worden. Er is zelfs een variant op de markt ontwikkeld die groen van kleur is en regelmatig wordt gebruikt voor vochtige ruimtes.

Behandelen voor langere levensduur

Zoals geldt voor veel materialen die gemaakt zijn van hout, leeft een MDF plaat gemiddeld langer als er een bepaalde behandeling is toegepast. Dit kan een beschermende laag zijn of een prachtige afwerking. Zo kan je heel goed grondverf gebruiken om de MDF platen af en toe een wat frissere uitstraling te geven. Zeker als je meubels of lijstwerk hebt van dit veelvuldig toepasbare bouwmateriaal is een likje verf van tijd tot tijd geen overbodige luxe. Dus heb je MDF gebruikt? Behandel het materiaal dan voor een langere levensduur.