Als je Afrika zegt, is Zuid-Afrika vaak het eerste waar mensen aan denken. Het land wordt dan ook vaak onterecht Afrika genoemd omdat men al snel vergeet dat het hetzelfde continent is als bijvoorbeeld Marokko. Het landschap is nergens anders hetzelfde en de cultuur is erg bijzonder.

Veel geschiedenis

Zuid-Afrika heeft al sinds de zeventiende eeuw een rijke koloniale geschiedenis.  Nederland stichtte een post met de VOC in 1652.  Toen het Verenigd Koninkrijk dit overnam migreerden veel Nederlandstalige kolonisten naar het binnenland, waar ze nieuwe staten stichtten. Deze werden later weer door de Britten veroverd, die alle staten verenigden tot Zuid-Afrika in 1910. In de twintigste eeuw werd het land veelal overschaduwd door de apartheid, wat gelukkig in 1990 werd afgeschaft.

Het Zuid-Afrikaanse volk

In Zuid-Afrika zijn veel verschillende bevolkingsgroepen en wel elf officiële talen. Door de immense multiculturaliteit hebben veel mensen een beeld van het land wat helemaal niet overeenkomt met hoe het in werkelijkheid is. Vooral in Nederland zijn veel mensen onder de impressie dat er overal Afrikaans wordt gesproken wat ze denken dat bijna precies op Nederlands lijkt. De verschillen zijn echter nog vrij groot, en er worden 10 andere talen gesproken!

De Zuid-Afrikaanse natuur

Het klimaat in Zuid-Afrika is grotendeels halfwoestijn, en langs de kust wat subtropisch. Over het algemeen heerst er een warm gematigd klimaat met weinig neerslag en veel zon. Omdat het land op een hoog plateau boven de zeespiegel ligt, kent het veel verschillend tussen de gemiddelde temperaturen in zuid en noord. Hierdoor zijn de landschappen ook enorm uiteenlopend door het hele land. Ook op het gebied van fauna is er veel te ontdekken. Vrijwel iedereen is wel bekend met de Grote Vijf: de olifant, de leeuw, de buffel, de luipaard en de neushoorn, de vijf gevaarlijkste dieren om op te jagen. Er zijn ook diersoorten endemisch voor Zuid-Afrika, wat betekent dat ze nergens anders ter wereld voorkomen.

Ga op reis!

Maar om het land écht goed te ontdekken moet je het natuurlijk met je eigen ogen zien. Ga dus in plaats van naar een zonnig strand in Frankrijk eens op rondreis Zuid-Afrika. Er is zon en strand, maar ook zoveel meer te ontdekken – ontmoet de mensen, leer de talen spreken, bewonder de prachtige landschappen. Er is veel cultuur, veel natuur, maar ook enorm veel avontuur! En door de enorme variatie in de mensen, het klimaat en de talen voelt eigenlijk iedereen wel ergens thuis.