Er zijn diverse factoren en zaken die invloed kunnen uitoefenen op jouw bedrijf en de manier van zakendoen. Sommige dingen bevorderen de gang van zaken, andere invloeden vertragen het proces. Wanneer je goed weet wat precies de valkuilen en pluspunten bij jouw organisatie zijn, dan kun jij weer zorgeloos zakendoen. Daarom bespreek ik vandaag hoe je hier eenvoudig achter komt. Hierdoor houd jij binnen de kortste keren weer tijd over om te investeren in andere aspecten van jouw bedrijf. Want als eigen baas ben je immers altijd aan het werk en met je bedrijf bezig. Met mijn tips maak ik het je allemaal een stuk behapbaarder.

Vereenvoudigen van processen

Wanneer je een bedrijf start, dan houd jij je vooral bezig met een manier om winst te draaien. Pas daarna ga je kijken naar andere aspecten. Niet alle bedrijfseigenaren zijn evengoed in het loslaten van die winst-mentaliteit. Zo kun je bijvoorbeeld een hoop tijd (en dus uiteindelijk geld) besparen door een aantal processen te vereenvoudigen. Naarmate jouw bedrijf groeit, zullen bepaalde aspecten veranderen en andere hetzelfde blijven. Soms kan zo’n proces of specifieke handeling een stuk eenvoudiger gemaakt worden door bijvoorbeeld te investeren in een programma of dienst. Neem bijvoorbeeld de taak om roosters te maken. Een rooster maken kan veel tijd in beslag nemen, indien je dit nog op de ouderwetse manier doet. Tegenwoordig kun je eenvoudig en snel een rooster maken dankzij software. Door van tijd tot tijd een kritische blik te werpen op dit soort processen en deze vervolgens te vernieuwen of aan te passen, kun jij weer zorgeloos zakendoen!

Voorbereid zijn op situaties

Naast vernieuwen en aanpassen is het ook goed om te investeren in een voorbereiding op risicovolle situaties. Iedere branche (en tevens iedere onderneming) kent gevaren en valkuilen. Neem bijvoorbeeld de Brexit. Voor een groot aantal bedrijven kan de Brexit zeer nadelige gevolgen hebben. Daarom is het verstandig jouw bedrijf goed voor te bereiden op vergelijkbare situaties. Zo’n risicovolle situatie hoeft natuurlijk niet plaats te vinden. Wanneer het echter wel gebeurt, weet jij in ieder geval waar je aan toe bent en wat je kunt doen. Het besef geeft je vervolgens weer gemoedsrust. Hierdoor doe jij uiteindelijk geheel zorgeloos jouw zaken.

Denken aan het personeel

Je kent de reclame van Sire waarschijnlijk wel: wees eens lief. Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar het heeft wel een goede boodschap. Als mens zijn we geneigd alleen te praten wanneer zaken slecht gaan. Het kan echter zeer productief werken om ook in goede tijden aan het personeel te denken. Stuur bijvoorbeeld van tijd tot tijd een update naar alle werknemers om te laten zien hoe goed de zaken gaan. Organiseer van de zomer een onvergetelijke bedrijfsbarbecue of een geweldig bedrijfsuitje. Dit soort relatief kleine dingen kunnen de algehele sfeer drastisch verbeteren. Hierdoor kun jij echt zorgeloos zakendoen!