Tuinliefhebbers, tuinmannen en tuinvrouwen kunnen tijdens hun hobby verschillende problemen ondervinden. De meest voorkomende uitdagingen zijn zeker wel de tuinongedierten en de plagen die zij met zich mee brengen. Deze plagen kunnen hele grote schade verrichten aan de verschillende plantjes. Het ergste gevolg is dat een plant dood gaat als er niet snel genoeg maatregelen worden getroffen. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarmee ze ongedierte uitroeien. Hieronder een lijst met de meest voorkomende tuinplagen.

  1. Bladluizen

Bladluizen zijn kleine plantetende insecten die het sap van de planten opzuigen en die verschillende kleuren bevatten. Ze zijn meestal te vinden op nieuwe zachte planten. Omdat ze niet heel groot zijn is het moeilijk ze in een vroeg stadium te ontdekken. Pas na besmetting is dit goed te zien, maar als een plant eenmaal besmet is kan de plant snel verder beschadigen en zelfs dood gaan. Als een plant bladluizen heeft, vertoont het kleverig resten, schimmels, plant kwaliteit verminderd, en er zijn kleine vlekken als stippen te zien op de plant.

  1. Witte vlieg (white flies)

Witte vliegen zijn kleine vliegen die lijken op witte motten en worden ook wel motluizen genoemd. Het is een plantenluis die in verschillende teelten voorkomt en zich onder de bladeren verbergd. Doordat ze zich verbergen is het heel moeilijk te identificeren en bestrijden, bovendien zijn ze resistent tegen de meeste bestrijdingsmiddelen. Ze kunnen de planten direct, sap uit de plant zuigen, en indirect, overbrengen van virussen, beschadigen. De witte vlieg plaag is te herkennen aan vergeelde en krom getrokken bladeren, kleverige resten op de plant, zwarte schimmels, en een verzwakt plantje.

  1. Wolluizen (Mealy bug)

De wolluizen zijn zachte luizen die net als de bladluizen sap van de planten opzuigt. Ze produceren witte pluisjes en laten een witte poederachtige laag achter op de aangetaste plantdelen. Onder deze laag zitten de roodbruine ongevleugelde wolluis die met de zachte laag zijn eieren beschermd. De wolluis vestigt zich op de gehele plant, maar er zijn ook type wolluizen die zich met de wortels van de plant voeden. Als deze zich op de bladeren heeft gevestigd kan de plant minder zonlicht opnemen. Wolluizen zijn te herkennen aan de bruin en geel gekleurde bladeren, vervormde bladeren, kleverige resten, en witbedekte bladeren.

  1. Tripsen (Thunderflies)

Tripsen zijn kleine dunne insecten met gerafelde vleugels. Ze kunnen verschillende kleuren hebben waaronder bruin, zwart, maar ook geel. Deze zijn zo klein en dat maakt het zeer moeilijk deze in een vroeg stadia te zien. Ze voeden zich ook met het sap van de planten en dragen virussen over aan andere gezonde planten. Tripsen zijn te herkennen aan de donkergroene vlekken die zij acherlaten op de bladeren, zilvergrijs gekleurde bladeren, vermindere bladproductie, en uitgedroogde bladeren

  1. Kool Looper (Cabbage worm)

De Kool Looper is een kleine worm die het makkelijks te herkennen is doordat ze op de bladeren kauwen en gaten hierin achter te laten. De cabbage worm heeft een groen kleur met witte strepen aan de zijkanten. De rups veranderd na het verpoppen in een grijs-bruine mot.  Ze vestige zich eerst in de hartbladeren van de kool, maar de oudere rupsen kunnen soms een heel blad wel opvreten.

Gelukkig hebben de verschillende tuinplagen wel wat kenmerken die het makkelijker maken de plaag te identificeren en een geschikt bestrijdingsmiddel tegen te vinden.