Dat het iets te maken heeft met computers dat weet bijna iedereen. Maar wat is het nou eigenlijk precies? Dit gedeelte van de computer is voor sommige mensen een groot raadsel en eerlijk gezegd wisten wij het eerst ook niet. Daarom zijn we op onderzoek uitgegaan en hebben we alle benodigde informatie verzameld zodat we jou in dit blog alles kunnen vertellen over de processor.

Wat is een processor?

Een processor wordt ook wel het hart van de computer genoemd. Het is een onmisbaar deel en het bepaalt voor een groot deel hoe de prestaties van je computer zijn. Simpelweg, zonder dit deel werkt je computer eigenlijk gewoon niet. De afkorting voor een processor is ook wel CPU.

De CPU, of de hoofdchip, is verantwoordelijk voor alle berekeningen en aansturingen die binnen in je computer plaatsvinden. Hoe sneller een processor werkt, hoe meer berekeningen en aansturingen in een bepaalde tijd verwerkt kunnen worden. Dus hoe sneller de CPU, hoe sneller je computer voor jouw taken kan vervullen. Vergis je echter niet, naast de CPU kunnen ook nog andere factoren invloed hebben op de snelheid van je computer zoals het opslagapparaat of het werkgeheugen. Hier zullen we in onze volgende blog op terugkomen.

Hoe snel kan mijn processor zijn?

Een aantal factoren zijn bepalend voor de snelheid van je CPU, waaronder: het aantal processorkernen (cores), de kloksnelheid (GHz), het cache geheugen (MB) en slimme technieken (Turbo Boost, Hyper-Threading). In een computer kan zich een processor bevinden of twee. Bij twee processoren heeft dit een Dual Core. Ook zijn er computers met 4 of zelf 6 processorkernen. Je begrijpt echter wel hoe meer cores, hoe hoger je budget moet zijn. De kloksnelheid beschrijft hoeveel taken een core in 1 seconden kan uitoefenen. Tegenwoordig liggen de snelheden tussen de 1,0 en 4,0 GH. Hoe hoger het getal, hoe meer taken een computer kan uitvoeren. Het cachegeheugen mag je ook wel zien als een kladpapiertje. Je computer moet gegevens ergens vandaan halen en het even tussentijds ergens opslaan. Hier kom het cachegeheugen goed van pas.

Welke soorten processoren kennen we?

Er zijn eigenlijk maar twee fabrikanten die deze een CPU produceren. Dat zijn Intel en AMD. Een Intelprocessor is gelijk aan de Ferrari ’s onder de auto’s. Ze zijn ontzettend snel. De beste is nu de i9 9900k. De AMD is eerder de Volkswagen. Niet altijd even snel maar wel heel betrouwbaar en altijd een goede prijs/kwaliteit verhouding.

En, weet jij al welke processor geschikt is voor jou?