Wanneer je een bedrijf runt of een hoge functie belichaamd, dan ligt de focus vaak om getallen. Hoe hoog is de omzet? Behalen we wel het beste resultaat? Kan het rendement nog verbeterd worden? Dit soort vragen vormen de basis van elke werkdag. Helaas brengt dat zo’n functie of beroep ook behoorlijk wat stress met zich mee. Je let steeds minder op jezelf en voor je het weet heb je allerlei lichamelijke kwaaltjes. Voorkom dat eenvoudig door genoeg aandacht aan jezelf te besteden. Nou hoef je van mij niet gelijk naar een therapeut of een loopbaanbegeleider. Wist je dat je hier een aanzienlijk verschil in kan maken door ergonomisch te gaan werken? Neem dus om te beginnen eens een ergonomische houding aan!

Wat is een ergonomische houding?

Voordat ik helemaal de les lees hoe je de beste houding kunt aannemen, is het misschien wel handig dat ik de term überhaupt even toelicht. Ergonomie is een term die we overgenomen hebben uit het Grieks. Het staat eigenlijk voor de studie die toegewijd is aan de mens en hoe deze in relatie staat tot zijn omgeving. Dat klinkt erg wetenschappelijk. In de volksmond wordt ergonomie vooral gebruikt voor fysieke situaties. Het zijn meestal producten die bijdragen aan de veiligheid of gezondheid tijdens het werk. Een voorbeeld hiervan zijn ergonomische bureaustoelen. Hierdoor kun je dus concluderen dat een ergonomische houding simpelweg het aannemen van de juiste houding is. Daarbij is voor het ontlasten van je lichaam het kernpunt.

Ook stilzitten kan schadelijk zijn

Nu denk jij natuurlijk: maar op kantoor zit ik stil, dus dan kan ik geen verkeerde houding aannemen. Dat is een grote misvatting. Juist op de verkeerde manier zitten voor uren achter elkaar kan erg schadelijk zijn. De kans is namelijk groot dat je jouw onderrug overbelast en vaak zijn ook de schouders het slachtoffer bij een verkeerde houding. Wanneer je niet zo lekker in je vel zit, dan let je veel minder op je houding. Een incorrecte houding kan weer leiden tot allerlei lichamelijke kwaaltjes waardoor jij je nog ellendiger voelt. Daarom is een ergonomische houding dus zo belangrijk!

Zo neem jij de juiste houding aan

Een ergonomische houding aannemen is niet zo moeilijk. Door bijvoorbeeld je voeten plat op de grond te zetten, je ellebogen te rusten op de steunen en goed naar achter zitten neem je al de juiste houding aan. Vind je het toch lastig? Dan raad ik je aan om te investeren in handige hulpmiddelen. Zo kan een ergonomische bureaustoel het aanzienlijk makkelijker maken. Verder kan ik je ook een zit-sta bureau aanraden. Heb je al erg last? Overweeg in dat geval een brace. Je hoeft je nergens voor te schamen om een brace te dragen. Soms kan juist wat extra steun op de nodige plekken direct jouw situatie verlichten en ergonomisch maken. Dus heb je al last en kan je wel een brace gebruiken? Klik op de link! Ik raad deze webshop voor braces aan. Zelf loop ik wel eens sportblessures op. Voor een snel herstel heb ik al een paar keer gebruik gemaakt van hun uitstekende brace.