Sinds een aantal jaar heb ik een eigen onderneming gestart en hier heb ik veel van geleerd. Na vele hindernissen, foutjes en valkuilen, gaat loopt het nu eindelijk op rolletjes. Natuurlijk gaat een onderneming starten nooit zonder slag of stoot, maar er zijn wel een aantal dingen waarvan ik zou willen dat iemand me dat van tevoren had verteld. Een voorbeeld hiervan is een aantal praktische items die slim zijn om aan te schaffen voor je eigen bedrijfje. Bij veel van deze producten wist ik niet eens dat ze bestonden! Daarom hier een rijtje van handige en praktische items, waarvan ik ze kan aanraden als je een eigen bedrijfje hebt of gaat beginnen. 

Kunststof pallets

Allereerst komt bij een eigen bedrijfje starten veel kijken wat betreft bouwen, verbouwen en klussen. Behalve als je kiest voor een online onderneming, zal je hieraan moeten geloven. Zeker als je kiest voor een horeca gelegenheid of een winkel zal je een pand geheel moeten verbouwen en decoreren. Dit is niet erg, als je maar let op je lichaam. Want al dat klussen en sjouwen met dozen is niet niks! Een handig item wat ik hiervoor heb ontdekt, zijn kunststof pallets. Kunststof pallets zijn handig voor transport en opslag en besparen je veel gesteun en gezucht. En je lichaam zal je hiervoor bedanken, want die krijgt met de rest van het werk al genoeg te verduren. Ook zijn de kapotte pallets recyclebaar en daarom minder belastend voor het milieu dan mensen vaak denken!  

Een goede container

Ten tweede brengt dat klussen en verbouwen een hele hoop troep met zich mee. Het is daarom een goed idee om na te denken over een goede container tijdens deze periode. Eentje waarin je al je zooi kunt mikken maar die ook opgehaald wordt is het meest praktisch. Daarnaast is niet alleen tijdens deze periode, maar ook tijdens het runnen van je onderneming het goed om hierover na te denken. De container hoeft misschien niet zo groot te zijn, maar het is wel handig om eentje te hebben. En het is slim om na te denken over welke soort afval je het meest zult produceren. Dan kan je je afval netjes scheiden door een container te kiezen die bij jouw soort afval past. Want een ondernemer wordt tegenwoordig veel meer gewaardeerd als hij/zij milieubewust is! 

Internet weet alles 

Het laatste en misschien wel meest praktische ‘fenomeen’ dat er bestaat, is denk ik toch het internet. Voor alle problemen is namelijk een oplossing en vaak hoef je deze alleen maar even te googlen. Ik kan namelijk niet alle praktische items met jullie delen, want dan zou ik een boek moeten schrijven. Heb je dus een ander praktisch probleem waar je nog geen oplossing voor hebt, zoek dan even op internet en misschien is er wel iemand anders die iets voor heeft gevonden of over heeft geschreven. En zoals ik al zei: geen enkele onderneming opstarten gaat zonder slag of stoot. Het belangrijkste is dat je door blijft gaan en niet opgeeft.