Het inkoopmoment voor grootzakelijke energie is afhankelijk van twee belangrijke factoren: de hoogte van de energieprijs en de opzegtermijn van je grootzakelijk energiecontract. Houd je rekening met beide factoren dan betaal je een voordelige prijs voor je zakelijke energie.

Het beste inkoopmoment heeft vooral te maken met hoe hoog de tarieven voor gas en stroom zijn. Je vraagt waarschijnlijk liever een energiecontract aan wanneer de energiemarkt gunstig geprijsd is dan wanneer de markt op zijn hoogst staat. Helaas zijn energieprijzen nauwelijks te voorspellen. Die worden namelijk door veel verschillende factoren beïnvloed. Het weer speelt bijvoorbeeld een belangrijke rol en de kosten voor CO2-emissierechten. Daarnaast kunnen onverwachtse gebeurtenissen van invloed zijn. Breekt er bijvoorbeeld ergens een oorlog uit of is er een ongeluk op een olieboorplatform dan kan de energieprijs omhoog schieten.

Het is daarom beter om te kijken naar bepaalde trends voor het vaststellen van het inkoopmoment. Deze trends zijn zichtbaar als je de ontwikkeling van energietarieven over meerdere maanden of zelfs jaren bekijkt. Zodoende kun je vaststellen of er een stijgende trend te zien is in de grootzakelijke energietarieven of juist een dalende trend. Vervolgens beslis je zelf of het voor je bedrijf het juiste inkoopmoment is of dat je beter nog even kunt wachten.

De opzegtermijn speelt een rol

Op het moment dat je energie wilt inkopen, is het goed om rekening te houden met de opzegtermijn die bij je grootzakelijk energiecontract hoort. Ben je te laat met opzeggen dan verlengt de energieleverancier het contract automatisch met een jaar. Ook nog eens tegen veel duurdere verlengingstarieven. Je zit dus vast aan een duur energiecontract en dan is helaas het juiste inkoopmoment niet meer van belang. Zorg er daarom voor dat je vóór de opzegtermijn het contract opzegt bij de energieleverancier.

Bovendien is de opzegtermijn voor grootzakelijke contracten niet standaard een maand. Dit kan ook drie of zes maanden zijn. Dus ben je van plan om energie in te kopen voor je bedrijf, controleer dan eerst tot wanneer je het huidige contract kunt opzeggen. Het opzeggen dien je bovendien in dde meeste gevallen schriftelijk te doen. Zorg wel dat je energieleverancier een bevestiging van je opzegging geeft. Dan weet je zeker dat je kosteloos klant kunt worden bij een andere energieleverancier.

Een één- of meerjarig grootzakelijk energiecontract?

Is voor jou het inkoopmoment aangebroken dan moet je ook nog een keuze te maken voor hoelang je het grootzakelijk energiecontract wilt vastleggen. Bij een zeer gunstige markt wil je het wellicht voor meerdere jaren vastzetten. Bij een minder gunstige markt kan een eenjarig contract interessant zijn. Het hangt er daarom van af welk risico je wilt lopen. Na een jaar kan de markt namelijk dalen of stijgen. Dus óf je profiteert een jaar later óf je betaalt meer. Vraag jezelf daarnaast af of je ieder jaar grootzakelijk energie wilt vergelijken of er liever een tijdje geen omkijken naar hebt. In het laatste geval past een meerjarig energiecontract waarschijnlijk beter bij je.